logo2


Mosam Trajectum

Vrijmetselarij voor mannen en vrouwen in Maastricht en omgeving


WelkomVrijmetselarijLedenActueelHistorieVerbondenLinksContact

Leden

steenhouwerInformatie over de samenstelling van de Loge

Bent u ook op zoek naar verdere verdieping en zingeving in het leven. Wilt u dat bij voorkeur samen met anderen doen, daarnaast geÔnteresseerd in de Vrijmetselarij en minimaal 18 jaar oud? Dan nodigen wij u uit om met ons contact op te nemen.

Onze Loge Mosam Trajectum kent de laatste jaren een sterke groei. Onze Loge heeft een zeer diverse samenstelling en de leden zien in deze diversiteit een grote meerwaarde en een verrijking. De gemeenschappelijke noemer is onze interesse in levensbeschouwelijke vragen in de meest brede zin van het woord.

Vrienden van Mosam

Vrijmetselaren die geen lid van onze obediŽntie zijn en wel hun betrokkenheid willen tonen naar onze loge en de leden, kunnen 'Vrienden van Mosam' worden.

Bijeenkomsten

Wij komen ongeveer 13 keer per jaar bij elkaar in de historische binnenstad van Maastricht, in de maanden september tot en met juni. De samenkomsten zijn voor het grootste gedeelte op de zaterdag, de anderen op de dinsdagavond.
Op de zaterdag beginnen de bijeenkomsten om 14.00 uur en op de dinsdagen om 19.30 uur. De duur van de bijeenkomsten is afhankelijk van wat er die dag op het programma staat.

Wij zijn een gemengde Loge en voor een ieder toegankelijk, daar waar veel andere Loges alleen voor mannen toegankelijk zijn. De leeftijden van onze leden lopen uiteen van begin 20 tot in de 80 jaar.  Men heeft verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. 

De leden van onze Loge komen voornamelijk uit Zuid Limburg, uit het Oostelijk en Zuidelijk aangrenzend deel van BelgiŽ.
Onze maatschappelijke achtergronden zijn ook zeer divers, van bijvoorbeeld onderwijs, kunst, administratieve sector, medicijnen en openbaar bestuurlijke functies. 

Om u een idee te geven van de motivatie van onze leden om bij de Vrijmetselarij te gaan, zijn hieronder vier korte stukjes opgenomen met motivaties.

4 persoonlijke berichten

“Wat ik bij de Vrijmetselarij gevonden heb is een verrijking van mezelf. In de omgang met mensen die je nemen zoals je bent, kun je je verder ontplooien en meer bewust worden. Zoekers zoals ik, die allerlei interesses hebben en dialogen aanvaarden, zonder in conflictsfeer te debatteren, kunnen er zich thuis voelen”.

“Ik was op zoek naar mensen die ook geÔnteresseerd zijn in eeuwenoude tradities en ideeŽn. Niet alleen naar de joods-christelijke-humanistische-liberale cultuur maar van de nog oudere culturen. Bij Mosam Trajectum heb ik die gevonden.
We werken samen met ieders persoonlijke ideeŽn en overtuigingen. Samen iets beleven wat zo oud is als de mensheid zelf. Dat tilt mij uit boven het alledaagse”.

“Ik ben op zoek naar, ja wat? Mijzelf, en om alleen in de spiegel te kijken is zo mono/solo. Jezelf leren kennen doe je door middel van reflectie met anderen. Anderen die ook op zoek zijn. Zo help je elkaar, door als spiegel te functioneren voor de ander. Bij de Vrijmetselarij doe je dat in een vriendschappelijke, vrije omgeving. Zonder dogma’s en/of vooroordelen leer je met elkaar, jezelf te kennen. Niet voor niets is het credo van de Vrijmetselarij KEN U ZELVE”.

“De weg naar buiten, in de wereld, vraagt om scholing en wegwijzers.
De weg naar binnen, naar het diepste innerlijk, vraagt eveneens om scholing en wegwijzers.
Om niet te verdwalen werd ik Vrijmetselaar, een eeuwenoude innerlijke scholing en wegwijzer”.

 

KEN U
ZELVE